30 Haziran 2013 Pazar

Berghamp: Buz Adam

"Buz Adam" Bergkamp'a saygı..
Efsaneye Saygı kuşağında "Uçamayan Hollandalı" Bergkamp'ın başarıları var. Hollanda'da parlayan ve İngiltere'de formasını taşıdığı Arsenal'in kalbi olan Bergkamp örnek bir kişilik.

Arsenal'in yeni evi Emirates Stadyumu'nda Ajax ile oynanan "Bergkamp'a veda Emirates'e merhaba" jubile/gala maçında bir efsane daha yeşil sahalara veda etti ve kramponunu soyunma odasına astı. Yıllardır uçağa binmeyen ve gerektiğinde deplasmanlara trenle giden, 37 yaşında 37 milyon poundluk bir servete sahip olan Bergkamp'ın nasıl bir futbol efsanesi olduğunu anlatan muhteşem hayat hikayesi !
EDITORIAL
Şu anda "O Dünya’nın en iyi ve saygılı oyuncularından biriydi." demek içinizden geçmez mi? Geçer! O'nun özelliklerini taşıyan kaç futbolcu sayabilirsiniz hafızanızdan? Fazla değil!
1997/98 sezonunun başında Arsene Wenger Dennis Bergkamp hakkındaki düşüncelerini açıklarken, Hollandalı adamın en iyilerin başında geldiğini söylemesi Fransız adamın yanlış fikirleri olduğunun değil oyuncudan ne kadar iyi anladığının bir kanıtıydı.
Hollandalı golcü yıllar geçtikçe Arsenal’in değişmez bir parçası olurken karakteri ile takımın da üzerine çıkmayı başararak bir futbol efsanesi oldu.
Fransız teknik direktör de düşüncelerinde haklı çıktı ve Dennis o sezon kaydettiği 16 gol ile Premier League savunmalarını dağıtırken Arsenal'in sezonu duble ile kapatmasını sağlayan adam oldu.
O dönemde Bergkam kendi ayarında bir futbolcuydu ve çıtayı da kendisi belirledi. Profesyonel Futbolcular Birliği tarafından Yılın Futbolcusu seçilirken FIFA Dünya’da Yılın Futbolcusu sıralamasında da 3. sırada yer aldı.
Eski gol arkadaşı Gunners bir diğer efsanesi Ian Wright her geçen gün efsaneleşen Bergkamp hakkında kısaca söylediği bir cümle ile Hollandalı'nın değerini gözler önüne sermekten çekinmedi. "Eğer O Uzay Yolu'nda oynuyor olsaydı güneş sisteminin en iyi futbolcusu olurdu."
Çok basit bir şekilde açıklamak gerekirse atak hattının maestrosu döneminin ve tüm zamanların en iyi futbolcularından biri olurken birçok genci yüreklendirdi ve tribünleri her zaman heyecanlandıran bir isim oldu.
Premier League'e gelmiş geçmiş en iyi yabancı olarak Dennis Gergkamp’ı göstermek belki pek de gerçekçi olmaz ya da abartı olur. Gianfranco Zola, Eric Cantona ve günümüzde de Thierry Henry gibi isimler bu yoldan geçti. Böyle bir kıyaslamaya girmek Pele Maradona'dan daha iyiydi demek gibi sonu olmayan bir tartışmaya yol açabilir. Yani gerek yok!
Ancak Bergkamp'ın İngiliz futboluna büyük bir ilham olduğunu söylemek hiç de yersiz olmaz. Topa dokunuşu, defansı çaresiz bırakmayı başaran yetenekleri ile Ada'nın her yerinde ve Dünya'da her zaman hayranlar kazanmayı başaran Bergkamp artık ne İngiltere ne de bir başka yerde top oynayacak!
Bir dönemin sıkıcı ama çok sıkıcı Arsenal takımını eğlenceli ve seyir zevki yüksek bir takım haline getiren Arsene Wenger'in yakaladığı başarılarda Hollandalı golcünün payı çok büyük. Gunners’ın "devrimi" ne zaman konu olsa bir başlık mutlaka Dennis Bergkamp'a ayrılacak!
Hala hatırlayanlar vardır. Bergkamp'ın Arsenal'e gelişi ve o dönemde Kuzey Londra ekibinin Hollandalı için harcadığı 7.5 milyon pound arkası kesilmeyen soruların başlangıcı oldu. "Bu paraya değer mi?" "Arsenal'in ihtiyacı olan bu adam mı?" Hele ki Inter’de geçirdiği 2 mutsuz sezonun ardından Arsenal tarafından dönemin İngiltere'deki rekor kıran transfer ile alınması Bergkamp'ın Highburry'de sahaya çıkana kadar acımasız birçok eleştiri ile yüzleşmesine sebep oldu.
11 yıl ve 423 maç sonra adına 120 Gunners golü kayıtlı olan bu adam hakkında bugün sadece güzel hatıralar var akıllarda. İlk geldiği dönemde manşetleri süsleyen eleştiriler artık tarihin bir parçası olurken Hollandalı'nın bıraktığı tat hala damaklarda! O dönemde O'nu haklı ya da haksız bir şekilde eleştirenler ise bugün futbola devam etmesi için yalvarmaya hazır!
37 yaşındaki efsane 3 Premier League ve 3 FA Kupası kazandı. Hollandalı'nın koleksiyonu arasında bir de Şampiyonlar Ligi finali madalyası bulunuyor.
Geçen yıl Arsenal'in düzenlediği "Dennis Bergkamp Günü" hala akıllarda. Bir kulübün kendisine çok şeyler katan bir futbolcusuna ödüllendirme şekli bütün kulüplere örnek olacak seviyede: West Brom maçında herkesin turuncu formalar giyerek "Dennis Dennis" tezahüratı yapması bir futbolcunun isteyebileceği en güzel anlardan biri olsa gerek!
Wenger ise kısaca açıkladı "Bergkamp’ın yerini hiçbir zaman dolduramayacağım." Bunun sebebi sadece golleri değil, tamamıyla kendisi!
Premier League'in en iyi golcüsü olan Henry ne düşünüyor diye düşünenlere güzel bir cevap olabilir: "Birlikte oynamayı hayal edebileceğiniz en iyi ortak. O'nunla konuşun ve sonra da oturup izleyerek futbolu görün."
Bergkamp'ı sadece Highbury özlemeyecek. Ülkesi Hollanda Milli Takımı'nın da formasını 79 maçta taşıyıp 36 gol atarak en golcü futbolcu olan Bergkamp'ın 1998 Dünya Kupası'nda Arjantin'e attığı sinirleri zorlayan güzellikteki golü hatırlamıyor musunuz? Evet kim unutabilir ki?
Hollanda Milli Takımı'nın 2006 Almanya Dünya Kupası'nda teknik direktörlüğünü yapan ve ardından da istifa eden Hollanda efsanelerinden Marco van Basten uzun süre kıyaslandığı Bergkamp hakkındaki düşüncelerini çok cömert bir şekilde açıklamaktan çekinmediğini "Eğer Ryan Giggs 20 milyon pound değerindeyse Bergkamp 100 milyon pound eder" diyerek gösterdi.
"Buz Adam" lakaplı golcü kariyerine Ajax'da başlayıp 185 maçta kaydettiği 122 golle 12 milyon pounda transfer olduğu Inter'in ardından geldiği Arsenal'de nelere değdiğini yılları geride bırakıp tarihin bir parçası olarak gösterdi.
Bergkamp gibi bir "değer" futbolu bırakırken O'na yakışan yapılmalıydı ve yapıldı da! Efsaneleştiği bir diğer dev Ajax Arsenal'in yeni evi Emirates Stadyumu’nda Gunners'ın rakibi oldu.
Arsenal de efsanesi "Uçamayan Hollandalı'ya" veda ederken Emirates Stadyumu'ndaki yeni döneminin kapılarını açtı.
KISACA DENNIS BERGKAMP
Dennis Nicolaas Maria Bergkamp 10 Mayıs 1969’da Amsterdam'da doğdu. Ajax, Inter, Arsenal ve Hollanda Milli Takımı formaları taşıyan golcü kariyerinin son 11 yılını –verdiği muhteşem paslar, son vuruşlardaki yumuşak ve öldürücü tavrıyla- tam anlamıyla efsaneleştiği Arsenal'de geçirdi.
Pele tarafından "Yaşayan En İyi 125 Futbolcu" arasında gösterilen Hollandalı 2 kez FIFA Dünya’nın En İyi Futbolcusu sıralamasında 3. sırada yer aldı.
ERKEN YILLAR
Batı Amsterdam'da bir apartman dairesinde büyüyen Bergkamp tesisatçı bir babanın 4 çocuğundan biri. Ailesi tam anlamıyla bir futbol fanatiği olan efsaneye takılan ilk ad Manchester City, Manchester United ve İskoçya golcüsü Denis Law'ın ardından Denis oldu. Ancak Denis adını Denise'ye çok benzeten Hollandalı makamlar bu ismin erkek bir çocuk için uygun olmadığını belirtince Denis'in adı Dennis oldu. Göbek adı olan Maria ise Katolik bir aileden geldiğinin en büyük göstergesi olarak kaldı.
AJAX AMSTERDAM
Bergkamp tam anlamıyla Ajax Amsterdam'ın efsaneleşen dünyaca ünlü alt yapı sisteminin bir parçası. 12 yaşında Ajax'a katılan Bergkamp profesyonel olarak topa ilk kez 14 Aralık 1986'da (17 yaşında) teknik direktör Johann Cruyff'un verdiği şansla Roda karşısında vurdu ve o sezon 14 maçta daha sahada hünerlerini sergiledi. Hollandalı genç 1987 Avrupa Kupa Galipleri Kupası finalinde ise yedek olarak oynadı ve Lokomotiv Leipzig maçında kazanan Ajax'da bu genç adam da kupayı kaldırma şerefine ulaştı.
Bir sezon sonra Ajax'ın düzenli ilk 11 futbolcusu olan Bergkamp 1990'da kazanılan Hollanda Ligi şampiyonluğunda, 1992 UEFA Kupası şampiyonluğunda ve 1993'deki KNVB Kupası'nda çok önemli roller üstlendi. 1991'den 1993'e kadar Hollanda Ligi Gol Kralı olan Bergkamp 1992 ve 1993’de ise "Yılın Futbolcusu" ödülüne layık görüldü. Doğduğu şehrin takımını bir efsane olarak bırakan Amsterdamlı 185 kez formasını taşıdığı Ajax’a 122 gol ile veda etti.
INTERNAZIONALE
1993 yılının yazında Ajax'ın iki futbolcusu Bergkamp ve Wim Jonk, Inter tarafından transfer edildi. Ancak Bergkamp'ın İtalya'daki serüveni beklendiği kadar başarılı geçmedi. Her ne kadar 1994'de ikinci kez UEFA Kupası kazansa da İtalyan tarzı defansa uyum sağlayamayan Bergkamp 50 maçta sadece 11 gol üretti. Bergkamp'ın zayıf performansı İtalyan basını ile arasının bozulmasına ön ayak olurken takım arkadaşları ile de iyi geçinemedi. Ancak her şeye rağmen taraftarın sevdiği Hollandalı bir de ünlü dizi "Beavis ve Butthead"den "Beavis" takma adını aldı.
ARSENAL
Inter'de geride kalan mutsuz 2 sezonun ardından Arsenal'in patronu Bruce Rioch uzun süre eleştirilmesine sebep olan bir şekilde Bergkamp'ı Inter'den Haziran 1995'te 7.5 milyon pounda transfer etti. Ağustos 1995'de Arsenal forması ile ilk maçına Middlesbrough karşısında çıkan Bergkamp İngiliz futbol tarzına 8 maç sonra alışarak Southampton maçında golle tanıştı. Yavaş ama emin adımlarla ilerleyen Bergkamp takımın golcüsü Ian Wright'ın arkasında üstlendiği rolle zaman içersinde kulüp tarihinin en büyük futbolcularından biri olmaya adım adım yaklaşmaya başladı.
Eylül 1996'da ise Arsenal ve Bergkamp için büyük değişiklikler başladı, Arsene Wenger'in takımın başına geldiği andan itibaren yükselişe geçen Bergkamp Premier League ve FA Kupası ile 1997-98 sezonunda duble yaparak "Yılın Futbolcusu" ödülünü kazandı.
Eylül 1997'de ise Bergkamp "bir ilk" oldu ve Ayın Golü yarışmasında 1., 2. ve 3. sırayı alarak tarihe geçti. Bergkamp o sezon 16 gol kaydederken daha fazlasının asistsini yaptı. O sezon sonunda ise Hollanda'nın 1998 Dünya Kupası'nda elde ettiği 4.'lükte başrollerden biri Bergkamp'ın oldu.
Arsenal takımının değişmez isimlerinden biri olan Hollandalı 2002 senesinde bir duble daha yaşadı ve ardından da 2003'de FA Kupası'nı kaldırdı. Bergkamp 2004'de Arsenal ile 3. şampiyonluğunu yaşadı. Arsenal İngiltere'de sergilediği performansın yarısına Avrupa’da yaklaşamazken 2000 UEFA Kupası finali kupaya yaklaştıkları en yakın sezon olurken bu finalde de karşılarında senenin flaş ekibi Galatasaray vardı. 2006'da ise Arsenal Avrupa'daki kupa hasretini sonlandırmaya bir kez daha yaklaştı ama bu sefer de senenin en kuvvetli ekibi Barcelona karşısında başarılı olamadılar.
Arsenal kulübü 37 yaşındaki efsane ile yolun sonuna geldiklerini izah ederken Bergkamp'ın Arsenal'e kattıklarını ve ona duydukları saygıyı göstermek için 15 Nisan 2006'da West Bromwich Albion maçına çıktıkları günü "Dennis Bergkamp Günü," ilan ederek Highbury'deki son sezonlarında efsanelerini onurlandırdılar. Maça yedek olarak çıkan Bergkamp sadece Robert Pires'in golüne hazırlamakla kalmadı ve bir de kendisi atarak 3-1'lik galibiyetin kahramanı oldu. Bergkamp'ın değeri çok kısa bir istatistikle rahatlıkla anlaşılır: 424 Gunners maçında 121 gol ve Arsenal kariyerinde tam 166 asist!
17 Mayıs'da Paris'te Barcelona ile yaptıkları Şampiyonlar Ligi finalinde futbolu resmen bırakan Bergkamp Highbury'de ise son maçında 7 Mayıs'da Wigan Athletic karşısında çıkarak taraftarını göz yaşlarına boğdu.
ANISINA
"Bergkamp'a veda Emirates'e merhaba" anlamını taşıyan Arsenal'in Ajax ile Emirates Stadyumu’nda yaptığı efsanenin jübile maçında Patrick Vieira, Marc Overmars, Nwankwo Kanu, Ian Wright, Emmanuel Petit, Nigel Winterburn, David Seaman ,Steve Bould, Oleg Luzhny, Edu, Giovanni van Bronckhorst gibi yüksek profiller sahada boy gösterdi. Kulübede ise Johann Cruijff, Marco van Basten, Edgar Davids, Ronald de Boer, Danny Blind ve Aron Winter gibi isimler yer alırken Arsenal maçı 2-1 kazandı.
PORTAKAL BERGKAMP
Bergkamp ilk milli maçına 1990'da İtalya karşısında çıktı. İlk ciddi turnuvasını 1992 Avrupa Şampiyonası'nda oynayan efsane yarı finalde penaltılar ile elenen takımına kurtaramadı.
1994 Dünya Kupası finallerinde de boy gösteren Bergkamp Brezilya'ya 3-2 yenildikleri maçta kaydettiği golle hafızalara kazındı. 1996 Avrupa Şampiyonası'nda hayal kırıklığı yaratan Hollanda'nın en başarılı ismi olan Bergkamp 1998 Dünya Kupası finallerinde 3 gol kaydederken çeyrek finalde Arjantin'e maçın sonunda Frank de Boer'den aldığı uzun pas ile Roberto Ayala’yı çalımlayıp kaydettiği muhteşem golle kalitesini konuşturdu. Finallerin en güzel golü olarak "portakalın" golü gösterilirken stadyumda kendinden geçen Hollandalı spiker tam 8 kez "Dennis Bergkamp!" diye çığlık attı.
2000 Avrupa Şampiyonası'nda Ölüm Grubu'ndan çıkan Hollanda yarı finalde İtalya'ya elenirken Bergkamp gol atamadı ama arkadaşlarını atmasını sağlayarak her zamanki önemli rolünü yerine getirdi.
2002 Dünya Kupası finallerinden önce milli takıma veda eden Bergkamp'ın bu kararındaki en büyük etken Japonya/Güney Kore’de düzenlenecek finallere gitmek için uçağa binmesi gerekmesiydi. Uçak korkusu üst düzeyde olan efsane futbolcu bu sebeple elemelerde de oynamanın diğer isimlere haksızlık olacağını düşünerek forma giymedi ve milli takımı bir rekor olan 79 maçta 37 gol ile tamamladı.
"BUZ ADAM" HAKKINDA
"Eğer Ryan Giggs 20 milyon pound değerindeyse Bergkamp 100 milyon pound eder." - Marco Van Basten
"Bergkamp. O Hollandalı futbolcular arasında gelmiş geçmiş en iyi tekniği olan futbolcu." - Guus Hiddink
"O bir mesih. Arsenal'e geldiğinde bizi Avrupa takımı yap dedim. O da bunu yaptı." - Ian Wright
"Dennis birlikte oynadığım en iyi futbolcu. Takımda O’nun gibi bir adamın yanınızda oynaması bir rüya gibi." - Thierry Henry
DÜNYA'YI UÇURDU AMA KENDİSİ UÇAMIYOR
Dennis ve Uçma Korkusu:
Dennis Bergkamp tekniği, golleri ile olduğu kadar uçağa binme korkusu ile de gayet iyi tanınıyor. 1994 Dünya Kupası'nda Amerika'da Hollanda Milli Takımı ile uçakta bir arıza yaşandığında ortaya çıkan bu korku zaman içerisinde en çok kullanılan "Buz Adam" lakabının yanına bir de "Uçmayan Hollandalı" lakabını almasını sağladı. Bu sebeple bir çok kez Arsenal'in dış saha maçlarında oynayamayan Bergkamp gerektiğinde ya otobüse bindi ya da trenle deplasman maçlarına gitti.
YAŞ 37 SERVET 37 MİLYON POUND
Dennis Bergkamp Henrita Ruizendaal ile evli ve 37 yaşındaki efsanenin bankada resmi kayıtlara göre tam 37 milyon poundluk bir serveti bulunuyor. Bergkamp'ın 2 kızı -Estelle Deborah,Yasmin- ile bir de oğlu –Mitchel- var. Bergkamp'ın en yakın arkadaşı ise dünyaca ünlü futbolcu ve birçok tren yolculuğunda O'nu yalnız bırakmayan Marc Overmars.
BAŞARILARINDAN BİR DEMET
Hollanda Şampiyonu 1990.
Hollanda Kupası 1987, 1993.
Avrupa Kupa Galipleri Kupası 1987.
UEFA Kupası 1992 (Ajax), 1994 (Inter).
Premier League Şampiyonu 1998, 2002, 2004.
İngiltere FA Kupası 1998, 2002, 2003, 2005.
ÖDÜLLERDEN BİR DEMET
Hollanda Gol Kralı 1991, 1992, 1993.
Hollanda'da Yılın Futbolcusu 1992, 1993.
Avrupa'da Yılın Futbolcusu: 3.'lük 1993.
İngiltere Profesyonel Futbolcular Birliği "PFA" Yılın Futbolcusu 1998.
İngiltere Futbol Yazarları Yılın Futbolcusu 1998.
Sezonun Golü Ödülü 1998, 2002.
Arsenal'de Yılın Futbolcusu 1998.
FIFA Dünya'da Yılın Futbolcusu: 3.'lük 1993, 1997.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder